Περιστατικό βίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Περιστατικό βίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4552/06.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Προστασίας του Πολίτη

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά χρονικά, περιστατικό συνέβη πρόσφατα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν ένας εξωπανεπιστημιακός επιτέθηκε με μαφιόζικο τρόπο εναντίον 21χρονου φοιτητή-μέλους φοιτητικής παράταξης. Το περιστατικό διαδραματίστηκε εντός του πανεπιστημιακού χώρου προκαλώντας οργή και αγανάκτηση σε φοιτητές, εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό. Ο δράστης χτύπησε και τραυμάτισε με τη λαβή ενός περιστρόφου τον άτυχο φοιτητή, ο οποίος διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Το περιστατικό αυτό προκαλεί σοκ στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, καθώς πρόκειται για μια απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη επίθεση. Τα περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Η αναγκαιότητα, όμως, για άμεση λήψη μέτρων αφήνει αδιάφορη την Κυβέρνηση, περιμένοντας προφανώς να λάβουν δραματικές διαστάσεις τα φαινόμενα αυτά. Επανειλημμένα, έχουμε ζητήσει την λήψη μέτρων προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων από βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες, αλλά τα αρμόδια Υπουργεία είναι παγερά αδιάφορα. Οφείλουν άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν του θέματος και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε χώρους, όπου θα έπρεπε να είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και όχι χώροι άσκησης βίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν επιτέλους τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, τα οποία λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις;

Απαντήσεις Υπουργείων